ВИБУХОТЕХНІЧНА ТА ПОЖЕЖОТЕХНІЧНА ЕКСПЕРТИЗА

ВИБУХОТЕХНІЧНА ТА ПОЖЕЖОТЕХНІЧНА ЕКСПЕРТИЗА

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2007 року № 795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання» (із змінами, внесеними згідно з постановами Кабінету Міністрів України № 65 від 28.01.2009, № 724 від 01.07.2009, № 1098 від 26.10.2011, № 292 від 11.04.2012) Черкаський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр надає такі послуги:

Пожежотехнічна експертиза – різновидність судової експертизи зі специфічними предметом, об’єктами та методами досліджень. До основних напрямків досліджень цієї експертизи можуть бути віднесені: дослідження причин виникнення та розвитку пожежі; оцінка вжитих заходів з ліквідації пожежі; встановлення відповідності нормативним вимогам протипожежного стану об’єктів.

Встановлення причини виникнення пожежі є одним з ключових завдань у розслідуванні кримінальних цивільних та господарчих справ за фактами виникнення пожеж, а також при розгляді їх в судах, оскільки ці обставини можуть бути певним чином пов’язані з пожежами, що трапляються внаслідок діяння людей або проявів природних явищ.

В ході виконання пожежно-технічних експертиз та досліджень вирішуються питання:

1. Де знаходився осередок виникнення пожежі?

2. Якими шляхами розповсюджувалось полум’я?

3. Яка причина виникнення пожежі?

4. Чи були порушені Правила пожежної безпеки на об’єкті?

5. Чи є причинний зв’язок між виникненням пожежі з протипожежним станом об’єкта?

Судова вибухотехнічна експертиза – рід криміналістичної експертизи, предметом якої є фактичні дані (обставини), які пов’язані з визначенням групової належності та єдиного джерела походження вибухових пристроїв в цілому вигляді або за їх фрагментами (осколками), елементів вибухових пристроїв, обставин вибуху, які встановлюються на основі спеціальних знань в області криміналістичної вибухотехніки за питаннями, які поставлені на вирішення експертизи.

Судова вибухотехнічна експертиза чітко відмежовується від близьких до неї, суміжних в багатьох відношеннях, але самостійних експертиз, які пов’язані з вибухами на виробництві, транспорті і т.п., викликаними порушеннями технологічного процесу, правил техніки безпеки на виробництві і при експлуатації різних промислових систем, при проведенні робіт, зберіганні, транспортуванні, завантаженні та розвантаженні вибухонебезпечних речовин і матеріалів.

В ході виконання вибухотехнічних експертиз та досліджень вирішуються питання:

1. Чим являється наданий на дослідження предмет?

2. Чи споряджений наданий на дослідження предмет вибуховою речовиною?

3. Чи відноситься наданий на дослідження предмет до категорії вибухових пристроїв (боєприпасів)?

4. Чи не підірвано в даному місці вибуховий пристрій? Якщо так, то до якого виду пристроїв він належить (які особливості його конструкції, країна-виробник, тощо)?

5. Чи є предмети, знайдені на місці події (в тілі потерпілого), частинами вибухового пристрою? Якщо так, то до якого виду пристроїв вони належать?

6. Яким способом, саморобним чи промисловим, виготовлено вибуховий пристрій?

7. Який спосіб підриву був застосований в цьому випадку?

8. Якщо підірвано боєприпаси, до якого виду вони належать (гранати, міни, снаряди, тощо)?

9. Чи здатний даний пристрій викликати вибух? Якщо не здатний, то з яких причин?

10. Чи містять надані експерту матеріали дані, що вказують на характерні риси особистості виготовника вибухового пристрою (професійні навички, ступінь обізнаності з технологією виготовлення і використання вибухових пристроїв, тощо)?

11. Чи однакова конструкція саморобного вибухового пристрою, частини якого знайдені на місці події, та макета, виготовленого гр-ном Н.?

Підстава проведення експертизи:

- ухвала суду в цивільних та господарських справах

Підстава проведення дослідження:

- письмова заява фізичних або юридичних осіб із зазначенням їх прізвища, імені, по батькові (найменування), місця реєстрації/проживання (місцезнаходження) та виду послуги

Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо із експертами відділу вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень у приміщенні Черкаського НДЕКЦ МВС України за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська 104, або за телефоном (0472) 317-333.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter