ЕКСПЕРТИЗА ЗБРОЇ

ЕКСПЕРТИЗА ЗБРОЇ

Експертиза зброї, що включає в себе балістичні експертизи та експертизи холодної зброї на території Черкаської області проводяться виключно працівниками Черкаського НДЕКЦ МВС України.

До основних завдань балістичної експертизи належать: визначення властивостей вогнепальної зброї та боєприпасів (наприклад, чи є предмет вогнепальною (мисливською) зброєю; чи придатна зброя до стрільби; чи можливий мимовільний постріл із вказаної зброї тощо); визначення належності зброї та боєприпасів або їх частин (наприклад, до якого виду чи зразку належать патрон, куля, гільза; зі зброї якої моделі (системи) відстріляно дану кулю, гільзу тощо); ідентифікація зброї та боєприпасів (наприклад, чи з даної зброї відстріляна куля, гільза; з одного чи різних екземплярів зброї стріляні дві кулі або гільзи, які виявлені в різних місцях; чи були куля і гільза до пострілу частинами одного патрона та ін.), а також встановлення окремих обставин застосування вогнепальної зброї.

Основними завданнями експертизи холодної зброї є встановлення чи належить предмет до холодної зброї, способу його виготовлення, визначення типу, виду, зразка холодної зброї або конструктивно подібного до неї виробу тощо.

На замовлення фізичних і юридичних осіб експертизи зброї проводяться у різних випадках. Так, приватні охоронні структури, які користуються певними видами зброї самооборони чи зброї несмертельної (нелетальної) дії повинні мати документально підтверджені висновки про відсутність змін у конструкції зазначеної зброї та можливості здійснення пострілів бойовими патронами. Під час перетину кордону із зброєю, особа повинна мати при собі висновок про те, чи відноситься вона до певного виду зброї чи ні. Останнім часом, різними громадським організаціями створюються музеї (історичні, бойової слави тощо), у яких експонатами є зразки зброї чи боєприпасів часів війни. У такому випадку ці предмети повинні бути вихолощеними, тобто деактивованими. Якщо мисливець, маючи дозвіл на право зберігання й носіння зброї вирішив легалізувати ніж, придбаний не в торгівельній мережі, він має звернутись до експертної установи для проведення дослідження вказаного ножа. На даний час з’являється багато оголошень продажу через Інтернет телескопічних кийків, ножів, кастетів тощо. Придбавши подібні предмети, з метою уникнення проблем із законом, доцільно мати при собі дослідження, де буде зазначено про належність предмету до того чи іншого виду зброї.

Термін проведення судових експертиз та експертних досліджень залежить від кількості об’єктів дослідження, складності дослідження, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять експертизи та дослідження зброї. Орієнтовний термін проведення становить: для судових експертиз - до 5 днів, для експертних досліджень - до 3 днів, вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1098.

Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо із експертами сектору дослідження зброї відділу криміналістичних видів досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС України за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104 або за телефоном (0472) 317-333.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter