Експертиза транспортного засобу – це важливо та необхідно

В сучасних умовах розвитку органів внутрішніх справ, в тому числі її складової частини – Експертної служби, надзвичайно актуальними є питання юридично-правового підґрунтя діяльності, як першооснови гарантування реалізації конституційних прав кожного громадянина нашої держави, забезпечення законності, підвищення об’єктивності невід’ємної складової правоохоронного процесу – експертно-криміналістичного забезпечення розкриття і розслідування злочинів.
Робота експертної служби Черкаської області проводиться у чіткій відповідності до наявного юридичного поля та нормативно-правової бази.
В науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при УМВС України в Черкаській області проводяться експертизи транспортних засобів. Так, з початку року працівники сектору комплексного дослідження та оцінки транспортних засобів науково-дослідного експертно-криміналістичного центру УМВС України в Черкаській області виявили майже 90 випадків фальсифікації номерів вузлів і агрегатів автомобілів та документів до них.
Експертиза транспортного засобу – це важливо та необхідно
Купівля транспортного засобу – річ непроста, напроти – навколо цього процесу крутиться чимало шахраїв і аферистів, які обманним шляхом можуть ошукати покупця, продати йому автомобіль, який має кримінальне минуле чи незаконно ввезений на територію України. У результаті чого кожен громадянин ризикуєте позбутися безперешкодного пересування на своєму транспортному засобі, а то й просто втратити його через протиправне існування.
В Черкаській області, як і в цілому по Україні, при реєстраційно-екзаменаційних відділах ДАІ, працюють експерти сектору комплексного дослідження та оцінки транспортних засобів НДЕКЦ при УМВС. Саме вони займаються дослідженням транспорту, перевіряють ідентифікаційні номери автомобілів – те, за що так переживають водії, коли купують машину з рук.
Експерти мають справу з модельним рядом автомобілів усіх країн світу. Зокрема, робиться загальний огляд автомобіля, перевіряється ідентифікаційний номер кузова, інформаційні таблички авто та номерні позначення двигуна. Пересічний громадянин не має спеціальних знань та не в змозі перевірити номерні позначення автівки на предмет її ідентичності (законності). Взагалі, в експертній практиці поширеними є випадки, коли на територію України контрабандним шляхом завозять автомобіль із-за кордону та змінюють його номерні позначення, беручи номери іншого авто, наприклад, з ДТП тощо.
Експертиза транспортного засобу – це важливо та необхідно
В багатьох випадках виявити підроблені номери – справа непроста. Шахраї використовують різні новітні технології так, що пересічний громадянин без спеціального обладнання не може запідозрити підміну. Виявить її здатні лише спеціально навчені люди.
Тому рекомендується скористатися послугами фахівців сектору комплексного дослідження та оцінки ТЗ НДЕКЦ при УМВС. При цьому ще раз хочу наголосити саме на комплексному дослідженні. Це є гарантією того, що придбане авто не викрадене, без кримінального минулого, цілком законне і експлуатувати його можливо без найменших проблем і докорів сумління.
Якщо водії захочуть скористатися послугами експертів, їм необхідно звернутися або в міжрайонний РЕВ ДАІ, у складі якого обов`язково є і представник Експертної служби, або в міський РЕВ, який знаходиться по вулиці Лесі Українки, 21 у місті Черкаси.
Як згадувалося раніше, лише в 2011 році в нашій області виявлено майже 90 транспортних засобів, до ідентифікаційних номерів яких та їх реєстраційних документів доторкалася рука фальсифікаторів.
Експертиза транспортного засобу – це важливо та необхідно
Нещодавно, працівниками міліції визначено цікавий випадок.
В обласному центрі за порушення ПДР інспектори ДАІ зупинили автомобіль. При перевірці документів особливих претензій до водія висловлено не було, а от коли правоохоронці звірили номерні позначення деталей автівки з номерними позначеннями в технічному паспорті, то виявилося, що номерні позначення автівки мають механічні дефекти та явні сліди втручання. При розслідувані випадку виявилось, що даний автомобіль був придбаний без відповідних документів, ввезений без розмитнення, а документи на подібну модель купили у інших власників.
Схожий випадок стався в Черкасах і кілька тижнів тому. Однак цього разу на не розмитнений автомобіль шахраї виготовили підроблене свідоцтво про реєстрацію і продали його за дорученням. При реєстрації автівки новий власник зіштовхнувся з проблемою законності автомобіля, вже коли прибув до МРЕВ на реєстрацію. Наші фахівці виявляють і такі фальсифікації.
Експертиза транспортного засобу – це важливо та необхідно
Пам’ятайте, що автівка, яка має змінені номери за рішенням суду має бути знята з реєстрації. Тобто документи на неї анулюються, хоча саму її мають повернути власнику як його майно. На жаль, після цього її можна хіба що продати на запчастини. Отже при купівлі автомобіля ніколи не слухайте продавця, який розповідає, що спішить і просить оформити купівлю негайно. Це перша ознака того, що з автомобілем не все гаразд.
Домовтеся на наступний день та зверніться до спеціалістів – нехай вони всебічно перевірять машину. Тільки за результатами дослідження можливо не допустити помилки при купівлі автомобіля.
2013.01.21
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter