Фахівці експертної служби України провели на Прикарпатті семінар-нараду

На базі Івано-Франківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України відбувся семінар-нарада фахівців експертної служби, які займаються комп’ютерно-технічними дослідженнями.

Фахівці експертної служби України провели на Прикарпатті семінар-нараду

У цьому заході взяли участь більше сорока працівників Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України та експертів-криміналістів з усіх регіональних центрів. За словами заступника начальника ДНДЕКЦ МВС Костянтина Ковальова, фахівці експертної служби приїхали на Прикарпаття, щоб визначити проблемні питання та шляхи їх вирішення при виконанні комп’ютерно-технічних експертиз, обмінятися позитивним досвідом, ознайомитися з новими методами та програмними продуктами, сучасним станом нормативно-правового регулювання в цій галузі.

Фахівці експертної служби України провели на Прикарпатті семінар-нараду

"Такі семінари проводимо щорічно, обговорюємо проблемні питання, як їх вирішити, шляхи комунікації з нашими замовниками – органами досудового розслідування або суду, визначаємо можливості в певних напрямках діяльності, яке обладнання та програмне забезпечення доцільніше використовувати та інші питання, – розповідає Костянтин Ковальов. – Експерти спілкуються між собою, обмінюються досвідом, думками, напрацюваннями. За підсумками семінару-наради узагальнимо інформаційні матеріали і розішлемо по всіх регіональних центрах, для того, щоб фахівці в цій галузі могли використовувати в повсякденній діяльності. Це такий напрямок, який постійно потребує оновлення технічної бази. Інакше буде дуже складно доказувати протиправну діяльність, в здійсненні котрої злочинці використовують сучасне комп’ютерне обладнання, програмне забезпечення».

Фахівці експертної служби України провели на Прикарпатті семінар-нараду

У програмі семінару-наради було більше десятка доповідей і виступів експертів-криміналістів, а також проведення круглого столу з дослідження програмного забезпечення, яке використовується для організації грального бізнесу. Зокрема, заступник завідувача лабораторії досліджень у сфері інформаційних технологій ДНДЕКЦ МВС Сергій Ковальчук поділився зі своїми колегами практичним досвідом із комп’ютерно-технічних досліджень шкідливого програмного забезпечення, призначеного для втручання в роботу АТМ-терміналів (банкоматів).

«Це напрямок є досить актуальним у зв’язку з появою шкідливих програм, які втручаються в роботу операційних систем та проводять шифрування даних, – каже Сергій Ковальчук. – В основному здійснюємо експертизи для слідчих підрозділів системи МВС, а також до нас звертаються органи прокуратури, антикорупційного бюро, інші ініціатори. Комп’ютерно-технічна експертиза не стоїть на місці. З розвитком інформаційних технологій з’являються нові об’єкти досліджень, відповідно потрібно використовувати, оновлювати програмне забезпечення».

Як розповів, заступник директора Івано-Франківського НДЕКЦ МВС України Руслан Мицкан, семінар-нарада всеукраїнського масштабу проводиться на базі івано-франківського експертного підрозділу вперше: «З’їхалися фахівці зі всієї України, які займаються досить новим напрямком судової експертизи, що динамічно розвивається. Цей захід допоможе їм набути більшого практичного досвід у з написання цього виду досліджень».

2017.10.30
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter