Як не стати жертвою обману при купівлі авто

З кожним роком на дорогах зростає кількість нових автомобілів, придбаних у спеціалізованих салонах, при цьому вражає їх різноманіття за марками, моделями, кольором тощо. Водночас, багато хто з українців продовжують віддавати перевагу купівлі авто «з рук», використовуючи відповідні оголошення у ЗМІ, інтернет-сайтах або безпосередньо на автомобільних ринках. Проте, багаторічний досвід експертів-практиків свідчить про те, що у разі придбання автомобіля у такий спосіб існує велика ймовірність стати власником нелегального засобу пересування зі зміненими ідентифікаційними номерами, підробленими документами тощо.

Як не стати жертвою обману при купівлі авто

Особливу пильність необхідно проявляти усім бажаючим стати щасливими власниками автомобілів, які прибувають в Україну із США, країн Західної Європи та Прибалтики. І не варто тішити себе думкою про те, що на автомобільному «чорному ринку» фігурують лише надто дорогі й престижні автомобілі. Статистика свідчить про те, що викрадають транспорт майже усіх категорій, незалежно від марок, віку, пробігу і вартості.

Спробуємо з’ясувати, чи можна самостійно визначити ознаки викраденого авто і не стати жертвою шахраїв. Мусимо розчарувати оптимістів, які вважають, що таку операцію можна провести самостійно, без залучення відповідних спеціалістів. Як запевняють фахівці, навіть досвідчені правоохоронці, які займаються розшуком викрадених транспортних засобів, не завжди можуть безпосередньо на місці (наприклад, на трасі) стверджувати зі стовідсотковою упевненістю про справжність як ідентифікаційних номерів агрегатів, так і свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів. А що вже говорити про пересічних громадян, які взагалі не володіють відповідними спеціальними знаннями.

Найбільш характерними помилками покупців, які у більшості випадків і призводять до купівлі викраденого свого часу автомобіля, є:

  1. Однією з основних проблем є безпечність та довірливість громадян, що найчастіше трапляється у тих випадках, коли авто купується у знайомих чи друзів, які нібито не можуть вдатися до того, щоб збувати крадене. У багатьох випадках це відповідає дійсності. Та де гарантії того, що самі друзі повністю знають минуле свого автомобіля?
  2. Серед водіїв побутує думка про те, що на відміну від нещодавно пригнаного, авто, що вже неодноразово походило процедури продажу в Україні, вже належним чином перевірене. Здавалося б, що з урахуванням цих обставин його можна купувати без жодних сумнівів. Теоретично все виглядає правильно, проте, на жаль, практика свідчить про протилежне. Ніхто не застрахований від помилок, однак «крайнім» у такій неприємній ситуації стає саме новий власник автомобіля.
  3. Дехто з покупців, використовуючи можливості Всесвітньої мережі, самотужки здійснює перевірку відповідного транспорту. Звичайно, такі дії можуть принести певні позитивні результати та переконати потенційного покупця у тому, що конкретний автомобіль свого часу, дійсно, зійшов із заводського конвеєра. Водночас користувач мережі не отримає жодних гарантій того, що авто не перебуває у розшуку, оскільки така інформація є недоступною для пересічних громадян.
Як не стати жертвою обману при купівлі авто

Власник транспортного засобу може в категоричній формі запевняти свого клієнта у повній безпечності купівлі, посилаючись на те, що цифри і літери номера нанесені на кузов рівнесенько, як свідчення абсолютної легальності автомобіля. На перший погляд, таке твердження заслуговує на увагу, оскільки затерті чи криво написані знаки відразу мають насторожувати та викликати підозри й сумніви у потенційного покупця. Проте лише цих даних недостатньо, щоб створити об’єктивну картину. Водночас пересічний громадянин без відповідних спеціальних знань і допомоги відповідних фахівців не зможе самостійно винести остаточний висновок про справжність номера.

Якщо особа все ж таки вирішила придбати не новий автотранспорт і хоче захистити себе від «кримінального автомобіля», працівники Експертної служби пропонують скористатися цілою низкою порад, на які обов’язково необхідно звернути увагу при візуальному огляді автомобіля:

  • наявність слідів механічного, хімічного пошкодження ідентифікаційного номера автомобіля – VIN (зубило, долото, кислота тощо);
  • наявність поблизу ідентифікаційного номера транспортного засобу зварювальних швів, виготовлених кустарним способом (нерівно, без обробки і т.д.);
  • різні кольори окремих складових частин салону (сидіння, оббивка дверей і т.п.);
  • відсутність таблички виробника, кодової таблички (наклейок) з VIN-номером автомобіля або їх кустарне перезакріплення;
  • комплектація авто різними ключами (замок запалювання, двері, багажник – стосується тільки авто іноземного виробництва);
  • відмінність кольору фарби біля номера кузова від кольору фарби в інших місцях (багажному або моторному відділенні тощо).

Виявлення хоча б однієї з перерахованих ознак дає серйозні підстави потенційному покупцеві сумніватися в легальному походженні автомобіля. Утім запропонований перелік не є вичерпним, що не дає звичайним автомобілістам жодних гарантій безпеки у придбанні транспортного засобу. До речі, автомобілі, що купуються за довіреністю, нерідко вже мають кримінальне минуле.

Як не стати жертвою обману при купівлі авто

Тому вкотре звертаємо увагу пересічних громадян проявляти особливу пильність при придбанні б/у авто та рекомендуємо для дослідження залучати відповідних фахівців підрозділів Експертної служби МВС України, що убезпечить від неприємностей у майбутньому та допоможе стати щасливими автовласниками.

2016.09.26
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter