Експерти впевнено рухаються до міжнародних стандартів якості

У 2002 році, коли ДНДЕКЦ набув членства в Європейській мережі судово-експертних установ, було обрано курс на акредитацію його лабораторій відповідно до міжнародних стандартів якості.

З кожним роком цей процес набирав усе більших обертів і охопив не лише ДНДЕКЦ, а й територіальні підрозділи Експертної служби МВС.

Наразі можемо констатувати, що завдяки наполегливій праці та прагненню до роботи за міжнародними стандартами, за підтримки зарубіжних колег, вдалося акредитувати Державний центр, а також Миколаївський, Запорізький, Кіровоградський, Львівський та Черкаський НДЕКЦ МВС на відповідність до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій». Незабаром планується акредитація Рівненського, Полтавського та Херсонського НДЕКЦ МВС.

Процес упровадження міжнародних стандартів, що встановлюють вимоги до компетентності лабораторій, триває… Та для його прискорення бракує, насамперед, знань і досвіду. Саме тому керівництво ДНДЕКЦ виступило з ініціативою організувати проведення навчання для працівників Експертної служби МВС, відповідальних за управління якістю.

Експерти впевнено рухаються до міжнародних стандартів якості

До викладання спецкурсу за програмою «Підготовка менеджерів з якості лабораторій та аудит в лабораторіях згідно з вимогами ДСТУ ISO/IEC 17025:2006» залучили досвідчених фахівців Навчально-консультаційного центру «Євроакадемія» – директора, кандидата технічних наук, доцента Володимира Володимировича Новікова та доктора фізико-математичних наук, професора Володимира Миколайовича Новікова.

Тематика семінару включала розгляд широкого кола питань, а саме: основні принципи формування системи акредитації, шляхи вирішення проблеми взаємного визнання результатів оцінки відповідності, особливості формування та виконання вимог до компетентності випробувальних лабораторій відповідно до ДСТУ ISO/IEC 17025, технологічні прийоми розробки та впровадження системи менеджменту, автоматизації процесів системи менеджменту та ін.

Окрім набуття теоретичних знань, значну увагу було приділено заняттям практичного спрямування. Зокрема цей блок стосувався вивчення особливостей проведення аудитів, класифікації невідповідностей згідно з ILAC-G20:2002.

Про важливість і актуальність порушеної проблематики свідчили численні запитання, що постійно виникали в учасників семінару. Відповіді на них не лише надавалися лекторами, а й народжувалися під час спільних обговорень і жвавих дискусій.

На завершення дводенного семінару кожен з учасників отримав посвідчення європейського зразка.

Експерти впевнено рухаються до міжнародних стандартів якості

З огляду на сучасні світові тенденції й вимоги щодо якості проведений захід став ще одним важливим кроком на шляху до упровадження міжнародних стандартів з метою акредитації лабораторій Експертної служби МВС України як свідчення компетентності у сфері експертних досліджень.

ДНДЕКЦ МВС України

2016.06.06
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter