Роз’яснення порядку дій громадян, родичі яких зникли в зоні АТО (ООС)

Завдяки молекулярно-генетичній експертизі вдалося встановити не одну особу, яка загинула або була невпізнаною в зоні проведення антитерористичної операції (операції об'єднаних сил).

На сьогоднішній день молекулярно-генетична експертиза стала досить актуальною, адже це є найточнішим методом встановлення спорідненості осіб.

Дана процедура включає в себе кілька етапів.
Перший – встановлення ДНК-профілю невпізнаної особи. Після цього ДНК-картка направляється до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, який знаходиться в м. Київ. Там картку поміщають до централізованого автоматизованого обліку генетичних ознак людини під унікальним ідентифікатором, присвоєним при реєстрації невстановлених осіб.


Наступним етапом є встановлення генетичних ознак родичів зниклих осіб. Для цього в кожному обласному управлінні міліції створено робочі групи, які приймають заяви про безвісне зникнення, викрадення і взяття в полон громадян, з негайним відкриттям кримінальних проваджень, відібранням у родичів зниклих осіб біологічних зразків та призначенням по них експертиз.

Звертаємо Вашу увагу, що біологічні зразки відбираються тільки у біологічних батьків чи дітей зниклої особи, адже їхні зразки придатні для встановлення спорідненості з невстановленими особами.

Ця процедура цілком безпечна і безболісна, вона не займе багато часу та здійснюється за допомогою спеціальних щіточок або чистих (стерильних) ватних паличок.


Для проведення молекулярно-генетичної експертизи відбираються зразки букального епітелію, тобто клітин епітелію ротової порожнини, в приміщенні Експертної служби МВС України в присутності фахівця експертного підрозділу самостійно особами, ДНК-профіль яких підлягає встановленню на підставі постанови прокурора про відібрання зразків. У постанові прокурор зазначає прізвище, ім'я, по-батькові родича, його дату народження, паспортні дані, ступінь рідства.


Перед відібранням зразків букального епітелію особі потрібно здійснити наступні дії:

  • за годину до відібрання зразків утриматися від паління, прийому їжі та прийому будь-яких напоїв;
  • перед самим відібранням зразків декілька разів прополоскати ротову порожнину чистою водою, не використовуючи при цьому зубну пасту або інші засоби гігієни для порожнини рота;
  • якщо дитина не може самостійно прополоскати ротову порожнину, дайте їй попити води. Якщо вона не п’є воду, відбір зразків у дитини здійснюється не раніше, ніж через дві години після годування груддю або через одну годину після годування дитячими сумішами;

Особа, в якої відбираються зразки, а у дітей один із батьків, поміщає щіточку або стерильну ватну паличку в ротову порожнину і проводить нею щонайменше 10 разів по внутрішній поверхнях правої та лівої щоки.


Після відібрання зразків складається відповідний акт, куди можуть вноситися зауваження щодо порядку чи процедури відібрання зразків. Потім призначається молекулярно-генетична експертиза, яка проводитиметься фахівцями Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру. Її результатом буде встановлений ДНК-профіль особи, який в автоматичному режимі порівнюватиметься з профілями невстановлених трупів, наявних у базі даних.


При виявленні збігів негайно інформується орган, який призначив відповідну експертизу та проводить досудове розслідування для подальшого інформування родичів загиблої особи.


Для здійснення прийому, реєстрації і вирішення звернень про безвісне зникнення та викрадення осіб у зоні проведення антитерористичної операції (операції об'єднаних сил), а також організації відібрання зразків біологічного походження близьких родичів зниклих для проведення молекулярно-генетичних експертиз, створено спільну робочу групу Військової прокуратури Черкаського гарнізону Центрального регіону України (м. Черкаси, вул. Ільїна, 224/1, тел. (0472) 54-06-09) та НДЕКЦ при УМВС України в Черкаській області.


В Управлінні обласної міліції також створено робочу групу з прийому звернень громадян про безвісне зникнення, викрадення людей в зоні АТО (ООС) (ООС). Для одержання консультації з питань порядку відбору зразків букального епітелію у родичів загиблих або зниклих під час АТО (ООС), а також з питань призначення та проведення молекулярно-генетичних експертиз просимо Вас звертатися до робочої групи в Слідче управління УМВС України в Черкаській області, яке знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Благовісна, 189, каб. 201. Також можна звертатися до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Черкаській області за адресою: вул. Пастерівська, 104, тел. (0472) 317-333.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter