Як вберегтися від шахрайств у сфері працевлаштування

Шахрайство відрізняється здатністю швидко змінювати форми прояву і проникати практично в усі сфери соціального життя. Не виняток і область працевлаштування.

Прикладів обману і шахрайства у працевлаштуванні дуже багато, до того ж щодня аферисти придумують кілька нових способів виманювання грошей. Здобувачі нерідко натрапляють на дивні пропозиції, які закінчуються виключно втратою певної суми грошей, але ніяк не отриманням нової посади. Як не дати зловмисникам обманути себе? Попереджений - значить озброєний!

Схеми дії шахраїв щодо працевлаштування, як правило, однотипні. За Кримінальним кодексом України шахрайство - заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. Здобувач за певну суму отримує від кадрового агентства список вакансій. Проте виявляється, що частина номерів належить приватним особам, частина компаній вже давно дані вакансії закрили, а інші взагалі не шукають співробітників.

Правило перше: ніколи не співпрацюйте з тими людьми, які вимагають за ваше робоче місце внесок. Навіть якщо сума видається незначною - це все одно обман, адже справжньому роботодавцю потрібні працівники, а не їх гроші.

Існує багато оголошень з наступним текстом: збір ручок на дому, запаковування подарунків або склеювання конвертів. Зазвичай такі роботодавці вимагають оплатити першу партію товару, який нібито прийде посилкою на пошту. Як правило, після здійснення оплати роботодавець зникає.

Правило друге: ніколи не купуйте навчальні посібники у потенційного роботодавця, адже компанія, якій потрібен хороший персонал, навчить вас самостійно і безкоштовно. Тому утримайтеся від придбання сумнівних дисків з відеоуроками, аудіозаписами або будь-яку іншу літературу.

Але такий обман - не найстрашніше. Є такі шахраї-роботодавці, які просять не тільки перерахувати певну суму, але і відсканувати свої документи та вислати їх для нібито оформлення, або ж запитують інші конфіденційні дані. Також широко розповсюдженим є обман, коли роботодавець пропонує простий і легкий заробіток: брати участь в інтернет-опитуваннях. Та тільки щоб ​​отримати список посилань на ці опитування, вам доведеться його викупити. Словом, знову з вас будуть просити заплатити гроші за пропоновану вакансію.

Шановні громадяни, при влаштування на роботу будьте гранично уважні, пам'ятаєте, що за будь-якою привабливою на перший погляд вакансією може ховатися ретельно продумана шахрайська схема.

2013.09.09
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter