Участь у відкритті виставки Маріупольського краєзнавчого музею “Зруйнована але не знищена”

07.09.2023 у Черкаському краєзнавчому музеї відкрилася виставка під назвою “Зруйнована але не знищена”, яка репрезентує грецьку культуру південного сходу України. На виставці представлені стенди із цифровими копіями експонатів з Маріупольського краєзнавчого музею.

Участь у відкритті виставки Маріупольського краєзнавчого музею “Зруйнована але не знищена”

Історія Маріуполя тісно пов'язана з греками, які століття тому поселилися у приазовському краї та сформували унікальну і самобутню культуру, багато елементів якої збереглися в сучасному житті міста та регіону. Значна частина багатовікової історико-культурної спадщини греків Приазов'я збиралася і зберігалася у фондах та експозиції Маріупольського краєзнавчого музею доти, доки на нашу землю не вторглися російські окупанти.

Участь у відкритті виставки Маріупольського краєзнавчого музею “Зруйнована але не знищена”

Маріупольський краєзнавчий музей був найстаршим та найбагатшим музеєм Донеччини, а наразі, більшість корпусів музею розбиті, доля 60 тисяч експонатів – невідома. Однак у середині квітня 2022 року історику Олександру Горе, який протягом 20 років був робітником Маріупольського краєзнавчого музею, разом з родиною і знайомими вдалося виїхати з Маріуполя. Через всі російські блокпости музейний співробітник провіз жорсткий диск з комп’ютера, у якому зберігалася цінна інформація, зокрема – оцифровані експонати, макети виставок.

Участь у відкритті виставки Маріупольського краєзнавчого музею “Зруйнована але не знищена”

На відкритті виставки виступив завідувач відділу інформаційних технологій Черкаського НДЕКЦ МВС, експерт-мистецтвознавець, член Національної спілки художників України - Ігор Солодовніков. який наголосив на тому, що питання збереження культурних цінностей на сучасному етапі відіграє важливу роль, тому дуже прикро, що частина нашої історії втрачається в результаті повномаштабної війни, руйнуються музеї, зникають унікальні колекції, вивозяться культурні цінності за кордон держави. Разом із тим було відмічено, що є надія на повернення та відновлення експозицій музею, приміщень та культурного простору південного сходу України, з вірою у перемогу українського народу та прагнення до мирне життя у незалежній державі.

Ідея організації цієї виставки належить Маріупольському краєзнавчому музею та Департаменту громадсько-культурного розвитку Маріупольської міської ради. У Черкасах її вдалося організувати завдяки Центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь» (Черкаси) та Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Таким чином, організаторам вдалося частково відтворити музейні експонати й привернути увагу до руйнування російським агресором культурної спадщини та музеїв України, розповісти про цифрове майбутнє для культурних цінностей, що перебувають під загрозою, проблеми збереження та репатріації культурних цінностей та музейних колекцій.

Відвідати експозицію можна з 7 по 21 вересня в обласному краєзнавчому музеї.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter