Експертами Черкаського НДЕКЦ МВС знову виявлено автомобіль із знищеним номером двигуна

Двигун є номерним агрегатом, важливою та вартісною складовою автомобіля і за українським законодавством його номер вноситься до бази даних автоматизованої інформаційно-пошукової системи ГСЦ МВС. Окрім того, при заміні на автомобілі наявного двигуна на двигун іншого типу потрібен дозвіл компетентної установи про можливість такого виду переобладнання. Тип двигуна, зазвичай, виробником вказується поруч із його серійним номером. Висока вартість капітального ремонту спрацьованого двигуна та наповнення автопарку України ввезеними із-за кордону без розмитнення автомобілів зробили в середовищі автовласників заміну двигуна без будь-якої перереєстрації популярною процедурою. Однак, слід розуміти наслідки, коли Ви придбаєте і встановите на своє авто двигун, який перебуває в розшуку чи номер якого знищений з метою унеможливлення проведення такої перевірки. Ось чому номеру двигуна необхідно приділяти таку ж увагу як і номеру кузова (рами). Якщо ж Ви не в змозі самостійно цього зробити, то перед придбанням двигуна чи автомобіля в цілому слід звернутися до кваліфікованих експертів Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

В ході комплексного дослідження автотранспортних засобів експерти Черкаського НДЕКЦ МВС виявили сотні автомобілів зі зміненими (перебитими) чи знищеними номерами агрегатів.

Один із таких останніх випадків стався 04.05.2023 до Територіального сервісного центру МВС України № 7145, що в місті Золотоноша, з заявою про перереєстрацію автомобіля Opel Combo, звернувся громадянин В. Під час дослідження автомобіля та його реєстраційних документів судовими експертами сектору криміналістичного дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують Черкаського НДЕКЦ МВС було встановлено, що номер двигуна знищений механічним шляхом. Про виявлення вказаних невідповідностей судовим експертом Черкаського НДЕКЦ МВС було повідомлено керівництво Територіального сервісного центру та, відповідно, повідомлено про подію чергового чергової частини Золотоніського районного відділу поліції ГУНП в Черкаській області. Працівники поліції, що входили до складу слідчо-оперативної групи, яка прибула на місце, вилучили даний автомобіль та доставили його на спеціальний майданчик тимчасового утримання для подальшого розслідування.

Експертами Черкаського НДЕКЦ МВС знову виявлено автомобіль із знищеним номером двигуна

Маємо надію, що дана інформація вплине на Ваше рішення при придбанні транспортного засобу. Будьте обачними!

Що можна перевірити у сервісних центрах

При всіх територіальних сервісних центрах Черкаської області працюють фахівці Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Вони проводять належну перевірку транспортних засобів і надають такі послуги:

  • Дослідження ідентифікаційних номерів агрегатів ТЗ (кузова, рами, двигуна)
  • Встановлення об’єму двигуна
  • Встановлення року виготовлення ТЗ
  • Встановлення ринкової вартості ТЗ при укладанні договорів купівлі-продажу ТЗ
  • Встановлення справжності реєстраційних документів (свідоцтв про реєстрацію ТЗ).

На Черкащині до регіонального сервісного центру входять п’ять підрозділів у містах Черкаси, Умань, Золотоноша, Звенигородка і Корсунь-Шевченківський. Графік роботи: з вівторка до п’ятниці – з 08.00 до 17.00, субота – з 08.00 до 15.45. Неділя, понеділок – вихідні.

Більш детальна інформація на сайті Головного сервісного центру МВС України за посиланням.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter