«Вечірні Черкаси» №25 (19 червня 2013)

У роботі експерта нерви мають бути залізними
«Вечірні Черкаси» №25 (19 червня 2013)
Убивство, крадіжка, ДТП - на місці події якщо не першими, то вже точно після свідків опиняються працівники експертної служби МВС України. Про особливості їхньої роботи розповідає начальник сектора техніко-криміна-лістичного забезпечення роботи Придніпровського РВ у м. Черкаси УМВС області капітан міліції Віктор Туренко.

- Чим займаються ваші фахівці?
- Експертна служба збирає доказову інформацію по кримінальних справах, дорожньо-транспортних пригодах, шукає та знешкоджує вибухонебезпечні предмети, проводить різного роду експертизи та дослідження. Наші співробітники також беруть участь у огляді, допиті, обшуку, виїмці, відтворенні обстановки й обставин події, упізнанні.

- У чому важливість їхньої роботи?
- При проведенні оглядів місць подій та виконанні експертиз спеціалісти-криміналісти використовують науково-технічні засоби і криміналістичні методи. Саме вони дозволяють установити та закріпити факти, які полегшать пошук зловмисника і виявлять докази. Експерти-криміналісти не мають права помилятися. Наша помилка може коштувати або життя, або скаліченої долі, якщо невинна людина сяде в тюрму. У цій професії необхідні залізні нерви, витримка, уважність.

- Які нові методи роботи застосовуєте?
- Для виявлення відбитків пальців нині застосовують метод ціанакрилових сполук. При їхньому нагріванні виділяються пари, від яких проявляються відбитки. За допомогою реактиву DFO виявляють відбитки на папері. А SPR-препарати (хімічні речовини) дозволяють виявити відбитки на мокрих поверхнях. Sudan black застосовується для надання контрасту слідам рук на поверхнях, забруднених жирами та харчовими продуктами, а також для підсилення виявлених слідів за допомогою ціанакрилів. Так, під час замінуван-ня адмінбудівлі УМВС на слухавці за допомогою ціанакрилових з’єднань виявили слід пальця руки, за яким і вийшли на злочинця.
2013.06.21
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter